Wednesday, October 21, 2015

RETSEPT: Napoleoni kook

Juba päris tükk aega on mind isutanud Napoleoni kook, mida Liisa mulle Jakobi katsikute ajal tõi. Kartsin tükk aega seda kooki ette võtta, sest ju kõik räägivad kui kole kreeluline selle valmistamine on, tead, tegelikult ei ole, aega võtab küll omajagu kuid tegelikult on oluliselt lihtsam kui mõni teinegi.

Retsepti võtsin ma Nami-namist, sest no peast ma seda leiutanud ei oleks.

Tainas: 600 g nisujahu (1 liiter)
250 g külma magedat võid
2.5 dl külma vett
1 tl 30% äädikat soovi korral
1 tl soola
1 muna
Kreem: 1.5 l piima
300 g suhkrut
6 muna
90 g nisujahu (1,5 dl)
2 tl vanillisuhkrut

Tainas: Näpi jahu võiga puruseks (või haki või noa abil jahusse), lisa veega segatud äädikas, sool ja muna. Sõtku tainas ühtlaseks ja jäta vähemalt 3-4 tunniks külma seisma. Jaota tainas seitsmeks, rulli need lauale ja lõika ruudukujuliseks. Küpseta iga tainalehte 250-kraadises ahjus 5 minutit.
Ääreribadest rulli veel üks plaaditäis ja küpseta veidi tumedamaks pruuniks - selle murendad pärast koogi servadele ja peale kaunistuseks.



 Kreemi valmistamiseks kuumuta 1,25 liitrit piima ja 2 dl suhkrut keemiseni.
Samal ajal vahusta munad ülejäänud suhkruga. Lisa jahu ja ülejäänud külm piim. Kalla vahustatud segu kuuma piima hulka, lisa vanillsuhkur ning kuumuta pidevalt segades, kuni kreem pakseneb (keeta ei tohi!). Jahuta.



Ütleme nii, et minu koogi jaoks jäi seda kreemi umbes pool kogusest alles aga võib-olla on asi selles, et ma ei julgenud seda väga kaua kuumutada ja jäi vedelam kui peaks?

Lao tainapõhjad kreemiga vaheldumisi tordialusele. Kaunista tainapuruga. Serveeri kohe (krõbedam) või järgmisel päeval, kui kook on kreemist läbi imbunud.


  
Järgmisel hommikul "kreemist läbi imbunud". 

No comments:

Post a Comment