Monday, August 10, 2015

Jakobi esimene kuu

Eile sai Jakob 1-kuuseks. Juba! Alles see oli kui ma kõhuga ringi uitasin ja ootasin, et saaks lõpuks olla oma kehas üksinda. Ja nüüd on poiss juba kuune ja muutub iga päevaga aiana asjalikumaks. Vahel on mul küll tunne, et sellel poisil on kuhugi kiire. Juba ta üritab koogata, rääkimata roomamisest. Jalgades on selline jõud, et jube - kui ainult need käed järgi jõuaks siis juba liiguks. Iseloomu näitab ka juba päris korralikult. Me kutsume teda hellitavalt võitlejaks, sest ta on võitleja - küll võitleb ta unega ja siis ärkvel olekuga. Nii kui tema päevarutiini rikutakse näitab ta väga selgelt, mida ta sellest arvab. Nagu näiteks eile, kui Lihulast Tõnise vanemate juurest tagasi Rakverre sõitma hakkasime. Ideeliselt oleks võinud ta need 3 tundi ka nibin nabin maha magada, aga selle asemel võitles ta esimesed 2 tundi vahenduva eduga nii une kui minuga ning siis viimase tunnikese peaaegu nagu magas, kuid siiski vahepeal kontrollides kas keegi ikka teda jälgib ka.

Üldiselt ongi meie päevarutiin hetkel selline, et keegi siiski peab noormehe und valvama, vastasel juhul lõpetatakse see nali kiiresti ära ja siis ju ikka keegi tegeleb temaga. Mõnel harval korral siiski saan ka koristada ja ringi toimetada kui Jaokb on juba sügavasse unne jäänud ja ei kontrolli enam iga 10 minutit tagant, kas keegi on läheduses.
Noormehe lemmik asend magamiseks issiga on selline.

Päevarutiin näeb meil hetkel välja selline: Jakob ärkab unbes 5.30-6.00 ja enam magamisest huvitatud ei ole. Siis läheb ta issiga elutuppa, kus nad a) kas jutustavad ja veedavad niisama aega või b) jäävad uuesti magama. Tööpäevadel toob Tõnis Jakobi minu juurde tagasi umbes kella 7 paiku (nädalavahetusel on poiss temaga niikaua kui kannatab, et ma saaksin veel veidi pikema hommiku) siis Jakob sööb ja tavaliselt ka kakab, vahetame mähku vahetame riided ära ning lähme hommikust sööma, kui lähme. 7.30 läheb Tõnis tööle ja meie vaatame hommikul Käsna-Kallet. Hoian poissi üleval olenevalt sellest kaua ta juba üleval on olnud ning siis keeran ta pleedi sisse , lutt suhu ja kiigutan ta magama, kui ta on juba magama jäänud tõstan ta lamamistooli, mida kiigutades saan siis veidi oma asjadega tegeleda, näiteks netis käia ja raamatut lugeda/telekat vaadata. Vahel õnnestub ka koristada/lilli kasta.
Vanaema Pillega

Esimesest unest ärkab ta umbes kella 10-11 paiku (kui hästi läheb). Tavaliselt ärkab sellel ajal ka Martha (kui lasteaed peale hakkab siis ilmselt lõpeb see lõbu tal ära). Ärgates Jakob jällegi sööb, vahetame mähkut ning jutustame palja pepuga veidi aega kuni see end ammendab. Paneme mähku jalga tagasi ja üritame veel veidi üleval olla ilma suurema jonnita. Jällegi söötmine ning magamapanek. Enamjaolt magab ta ka teise une lamamistoolis, üliharva jääb ta voodis magama ning kui jääb siis enamjaolt ma kasutan võimalust ja magan ka koos temaga, et veidi puhata. Nüüd ärkame umbes kella 2 paiku ning siis toimub sama rutiin nagu eelmise ärkamise-magamise vahel. Kui ta umbes kella 3 paiku uuesti magama saan üritan iga natukese aja tagant põgeneda kööki, et Tõnisele süüa teha. Kui see ei õnnestu siis kiigutan elutoas last lamamistooli ning vahin samal ajal Grey Anatoomiat ning ootan, millal Tõnis koju jõuab.

16.30 astub Tõnis tavaliselt välisuksest sisse ning mina põgenen nüüd kööki, et söök valmis saada, kui ma seda mingil imelisel kombel juba ei ole suutnud valmis teha.

Teen söögi valmis ja sööme, Siis ärkab tavaliselt ka Jakob, kes sööb ja siis läheb tavaliselt issiga jalutama. Kas käru või kõhukotiga. Teevad oma 10 km ringi ja jõuavad koju umbes kella seitmse paiku. Siis noormees ärkab, sööb ja joriseb tavaliselt. Kui on vannipäev siis lähme umbes kella 8 paiku vanni ja siis ööunne. Kui ei ole vannipäeva, siis panen ta veel magama lamamistooli ja seal magab ta umbes kella 9-poole kümneni ning peale seda lähme magamistuppa ja ööunne.
Väike kook esimese minisünna puhul ka.

Öösel sööb Jakob päris tihit, enam ma kella väga vahtida ei viitsi aga no nii 1,5-2 tunni tagant ikka. Mõnel ööl juhtub ime ja süüa küsib väikemees 3 tundi pärast esimest söömist. Ehket und on minul hetkel öösiti päris vähe kuna mina olen üleval veel veidi peale seda kui Jakob magama jääb ja ärkan veidi enne seda kui tema päriselt üles ärkab. Aga see tunnike kuni paar, mis ma hommikul ilma poisita voodis magan korvab hetkel selle päris mõnuga.

Eilne arstivisiit andis väikese mehe mõõtudeks 5180 g (mis on veidi rohekm kui kilo haiglast lahkumise kaalule lisaks) ning 55 cm (pluss 2 cm sünnipikkusele). Poiss sai ka B-hepatiidi süsti, mis kogu päeva ja öö meil veidi jonniseks tegi. Seega loodan, et ta tahab täna voodis magada mõne une, mul oleks hirmasti paari unetundi lisaks vaja.

No comments:

Post a Comment